tiistai 5. kesäkuuta 2018

Kun jalanjäljet vanhenivat 1 260 000 vuotta

Kuva: Liverpool John Moores University ja Bournemouth University.



Joel Kontinen

Heinäkuussa 2005 Sylvia Gonzalesin johtama brittiläinen tutkimusryhmä kertoi löytäneensä 40 000 vuotta vanhat ihmisen jalanjäljet Meksikosta. Tutkijat ilmoittivat nähneensä 269 jalanjälkeä Cerro Toluquilla-nimisen tulivuoren läheltä sijaitsevan hylätyn kaivoksen vierustalta.

Löytö herätti keskustelua, koska tätä ennen ensimmäisten ihmisten uskottiin tulleen Pohjois-Amerikkaan noin 11 000 vuotta sitten.

Keskustelu kiihtyi, kun toinen tutkijaryhmä ajoitti jalanjälkien ympäristön vulkaanista tuhkaa argon-argon -menetelmällä ja sai tulokseksi 1,3 miljoonaa vuotta.

1,3 miljoonaa vuotta vanhat ihmisen jalanjäljet kumoaisivat evoluution, joten muut tutkijat yrittivät pelastaa sen, mikä oli pelastavissa. He selittivät, että argon-argon lukema koski vain maakerrosta, jonka raskaat maansiirtokoneet olivat möyhineet ja jonka päällä karja oli kävellyt.

Populaarilehdistö pitää iänmääritysmenetelmiä luotettavina mutta todellisuus on joskus hiukan mutkikkaampi. Radiometrisiin menetelmiin liittyy monia perusolettamuksia, joista suuri yleisö ei ole kuullutkaan.

Käsitys vuosimiljoonista syntyi lännessä jo ennen Charles Darwinin aikaa. Intialainen syklinen näkemys universumista puettiin myöhemmin tieteen kaapuun.

Monet seikat, esimerkiksi timanteista löydetty hiili-14 , T. rexin pehmeät kudokset , komeetat ja Merkuriuksen magneettikentän heikkeneminen puhuvat sen puolesta, että miljoonia vuosia ei ole koskaan ollutkaan.

Lähde:

Than, Ker. 2005. Controversial Footprints: Earliest Man or Modern Machine? Live Science. (30.11.).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.