tiistai 5. kesäkuuta 2018

Dawkinsin ankaran julma Jumala

Dawkins ei usko Jumalaan, mutta silti kampanjoi Häntä vastaan. Kuva: Zoe Margolis, CC BY 2.0.





Joel Kontinen

Ateistit lukevat Raamattua valikoidusti. Esimerkiksi Richard Dawkins näkee Vanhassa testamentissa ensisijaisesti vain todisteita Jumalan julmuudesta. Kirjassaan The God Delusion (suom. Jumalharha) hän väittää Jumalan olevan kostonhaluinen, verenhimoinen etninen puhdistaja.

Dawkins tekee ison numeron Kanaanin valloituksesta. Joosuan valloitusretket osoittavat kuitenkin, että Jumala on kaikkea muuta kuin kostonhaluinen ja verenhimoinen. Hän säästi Rahabin sukulaisineen ja gibeonilaiset, jotka uskoivat Häneen.

Arkeologia on näyttänyt toteen, että kanaanilaiset olivat äärimmäisen moraalittomia ja väkivaltaisia. He uhrasivat pikkulapsia jumalilleen vastoin Jumalan nimenomaista käskyä (1. Moos. 9:5-6), sekaantuivat eläimiin ja harjoittivat temppeliprostituutiota.

Jumala antoi kanaanilaisille 400 vuotta aikaa muuttaa pahat tapansa, mutta he eivät suostuneet siihen.

Luojana Jumalalla oli tekijänoikeus myös kanaanilaisiin. Hän halusi estää heidän turmelevan vaikutuksensa leviämisen. Israelille ei annettu lupaa tuhota muita kansoja.

Jumalan suunnitelma on aina ollut siunata kansoja. 1. Moos. 12:3 osoittaa, että Abraham tulisi siunaukseksi "kaikille maailman kansoille." Joonan kirja osoittaa Jumalan todellisen luonteen. Hän oli armollinen myös Assyrialle, Israelin vankkumattomalle viholliselle, ja lähetti Joonan saarnaamaan sinne. Joona tosin ei ollut ihastunut ideasta. Lähde: Samples, Kenneth Richard. 2008. God and Genocide. Connections 10:3, 6-7.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.