El Greco, 1602. Kristus kantaa ristiä. Public Domain.
Joel Kontinen
"Kantaen itse ristiään hän kulki kaupungin ulkopuolelle paikkaan, jota kutsutaan Pääkallonpaikaksi, heprean kielellä Golgata. Siellä sotilaat ristiinnaulitsivat Jeesuksen ja kaksi muuta hänen kanssaan, yhden kummallekin puolelle ja Jeesuksen heidän keskelleen." (Joh. 19:17-18)
Risti on kahden vuosituhannen ajan herättänyt voimakkaita tunteita. Toiset haluaisivat kieltää krusifiksit, kun taas toiset pitävät aina pientä ristiä kaulassaan.
Toisella vuosisadalla jKr. elänyt satiirikko Lukianos Samosatalainen pilkkasi kristittyjä, jotka hänen mukaansa palvoivat "ristiinnaulittua sofistia". Sofistit olivat alun perin kierteleviä viisauden opettajia, mutta jälkipolvet kuvasivat heitä viisastelijoiksi, jotka suostuttelivat kuulijoitaan puhetaidollaan.
Filosofi Bertrand Russell oli myös saanut rististä tarpeekseen. Hän sanoi, että kristittyjen (Christians) tulisi kutsua itseään ristityiksi (Crosstians).
Risti on synnyttänyt lukuisia lauluja, virsiä, kärsimysnäytelmiä ja elokuvia. Neljänkymmenen vuoden ajan amerikkalainen evankelista Arthur Blessitt kulki ympäri maailmaa suuri puuristi selässään - ja herätti huomiota kaikkialla, minne hän meni.
Apostoli Paavali kirjoitti Korintin seurakunnalle: "Me - - julistamme ristiinnaulittua Kristusta. Juutalaiset torjuvat sen herjauksena, ja muiden mielestä se on hulluutta, mutta kutsutuille, niin juutalaisille kuin kreikkalaisillekin, ristiinnaulittu Kristus on Jumalan voima ja Jumalan viisaus."
Risti symboloi Jumalan ääretöntä rakkautta ihmistä kohtaan. Pääsiäinen kertoo, että maailmankaikkeuden Luoja välitti meistä niin paljon, että Hän eli ihmisten keskellä ja kuoli meidän puolestamme, jotta meillä olisi yhteys Häneen.
Jeesuksen aikana toiset huusivat: "Pois! Pois! Ristiinnaulitse hänet!" (Joh. 19:15). Toiset taas tunnustivat: " Herra -- Sinulla on ikuisen elämän sanat. Me uskomme ja tiedämme, että sinä olet Jumalan Pyhä" (Joh. 6:68-69) ja "Minun Herrani ja Jumalani!" (Joh. 20:28).
Kumpaan joukkoon sinä haluat kuulua?
Julkaistu alun perin Suur-Keuruussa 31.3. 2010
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.