keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

New Scientist: Ihmiset uskovat luonnostaan luomiseen

Eevan luominen. 1500-luvun puupiirros, Public Domain.





Joel Kontinen

Ihmiset uskovat luonnossa vallitsevaan teleologiaan eli tarkoituksellisuuteen, kertoo New Scientist -tiedelehti. Tämä kävi ilmi tuoreessa psykologisessa tutkimuksessa. Bostonin yliopiston psykologit Deborah Kelemen ja Evelyn Rosset esittivät amerikkalaisille yliopisto-opiskelijoille 230 kysymystä, joilla testattiin näiden käsitystä luonnossa vallitsevasta tarkoituksellisuudesta.

Opiskelijat esimerkiksi uskoivat, että maapallon otsonikerroksen tarkoitus on suojata planeetan elämää UV-säteilyltä. Naturalistisen näkemyksen mukaan tämä on väärä vastaus, koska se viittaa siihen, että planeetta on suunniteltu.

Suunnittelu on kielletty sana tieteessä, joka sulkee Jumalan kaiken ulkopuolelle. New Scientist -lehden haastattelemat tutkijat totesivat, että suurin osa Maan asukkaista uskoo luomiseen juuri sen vuoksi, että se näyttää luontevalta.

Kelemenin ja Rossetin tutkimuksessa nekin, joilla ei ollut uskonnollista taustaa, luottivat teleologisiin selityksiin. Näinhän sen pitäisikin olla. Apostoli Paavali kirjoitti Roomalaiskirjeessä (1:20): "Hänen [Jumalan] näkymättömät ominaisuutensa, hänen ikuinen voimansa ja jumaluutensa, ovat maailman luomisesta asti olleet nähtävissä ja havaittavissa hänen teoissaan."

Lähde:

Callaway, Ewen. 2009. Humans may be primed to believe in creation.New Scientist 2.3. 2009.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.