tiistai 5. kesäkuuta 2018

1, 5 miljoonaa vuotta vanha jalanjälki?

Homo erectus oli täysin ihminen.





Joel Kontinen

Lleretistä Keniasta on löytynyt ihmisen jalanjälkiä, joiden arvioidaan olevan 1, 5 miljoonaa vuotta vanhoja. Kiinnostavinta näissä Homo erectuksen jättämissä jäljissä on se, että ne eivät juurikaan eroa nykyihmisen jalanjäljistä.

Matthew Bennettin johtama Bournemouthin yliopiston tutkimusryhmä skannasi ja digitalisoi Lleretin jalanjälkiä ja vertasi niitä nykyihmisen jättämiin jälkiin. Tutkimustulokset julkaistiin hiljattain Science -tiedelehdessä. Ne vahvistavat sen, minkä kreationistit ovat jo pitkään tienneet: Homo erectus käveli niin kuin me kävelemme ja oli täysin ihminen.

Jo aiemmin tiedettiin, että Homo erectuksen pääkallo ja yläruumis eivät sanottavasti eroa nykyihmisen anatomiasta. Nyt siis tiedetään, että myös esi-isämme jalat olivat modernit.

Entä 1,5 miljoonan vuoden ikä? Iänmääritysmenetelmät ovat tunnetusti hyvin epäluotettavia, vaikka maallikot eivät sitä juurikaan tiedä. Varsinkin jalanjälkien ajoitus on monesti aikamoista arpapeliä, koska itse jälkiä ei voida ajoittaa vaan ikä täytyy päätellä esimerkiksi niiden ympäristön mineraaleista ja fossiileista.

Lähde: Gibbons, Ann. 2009. Early Humans Toed the Line. ScienceNOW Daily News. (26. 2.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.