keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

Kristinuskon mullistavat arvot

Karl Anton Hickelin muotokuva William Wilberforcesta (1759–1833), Public Domain.





Joel Kontinen

Kristinusko on ainutlaatuinen. Se eroaa kaikista muista uskonnoista radikaalin, mullistavan sanomansa vuoksi. Se ei ole pelkkä ideologia muiden joukossa. Vaikka useissa uskonnoissa on jonkinlainen moraalikoodi, Jeesuksen Kristuksen perustama uskonto muuttaa ihmisen, joka uskoo Häneen. Kuten apostoli Paavali kirjoittaa 2. Korinttilaiskirjeessä (5:17-18):

"Siis, jos joku on Kristuksessa, niin hän on uusi luomus; se, mikä on vanhaa, on kadonnut, katso, uusi on sijaan tullut. Mutta kaikki on Jumalasta, joka on sovittanut meidät itsensä kanssa Kristuksen kautta ja antanut meille sovituksen viran."

Kristinusko ei muuta vain yksilöitä. Se voi myös muuttaa yhteiskuntaa. Kristitty poliitikko William Wilberforce (1759-1833) kampanjoi orjakauppaa vastaan ja saikin sen loppumaan Brittiläisestä imperiumista.

Pelastusarmeija ja monet kristilliset avustusjärjestöt ovat lievittäneet ihmisten aineellista kurjuutta. Kristinuskon muutos ei ole poliittista sanahelinää.

Kun apostolit Paavali ja Silas julistivat evankeliumia Tessalonikassa, heidän vastustajansa väittivät: "Nuo koko maailman villitsijät ovat tännekin tulleet, ja nämä kaikki tekevät vastoin keisarin asetuksia, sanoen erään toisen, Jeesuksen, olevan kuninkaan." (Apostolien teot 17: 6-7).

Englanninkielinen New King James Version (NKJV) myös ilmaisee asian varsin värikkäästi: "These who have turned the world upside down have come here too."

Kristinusko ei keskity ihmisen tekoihin vaan siihen, mitä Jumalan Poika on tehnyt. Hän sanoi, että Hänen valtakuntansa "ei ole tästä maailmasta" (Johannes 18:36).

Jumalan valtakunta on mysteeri. Vuonna 1978 Donald B. Kraybill julkaisi kirjan The Upside-Down Kingdom.

Aikamme ihmisten on monesti vaikea ymmärtää valtakunnan arvoja. Valtakuntaa voitaneen kuvailla ilmauksilla jo nyt ja ei vielä. Valtakunta vaikuttaa jo nyt niissä, jotka ovat ottaneet sen Kuninkaan väitteet todesta. Mutta se ei vielä ole toteutunut koko laajuudessaan tässä maailmassa.

Ehkä juuri tämän vuoksi Jeesus opetti meitä rukoilemaan: "Tulkoon sinun valtakuntasi; tapahtukoon sinun tahtosi myös maan päällä niinkuin taivaassa" (Matteus 6:10).

Tulee aika, jolloin valtakunta perustetaan konkreettisesti maan päälle. Heprealaisten profeettojen muinaiset ennustukset toteutuvat: "Silloin susi asuu karitsan kanssa, ja pantteri makaa vohlan vieressä; vasikka ja nuori leijona ja syöttöhärkä ovat yhdessä, ja pieni poikanen niitä paimentaa" (Jesaja 11: 6).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.